Kisauramme on korkattu. Tuloslistoja tutkailemalla voisi ajatella, että huti tuli. Kehittymistä ajatellen saimme paljon pureskeltavaa ja en voi olla pettynyt.
VALMISTAUTUMINEN

Vappu Alatalo kirjoitti lehtemme 4/2011 artikkelissa (Tavoitteiden taika) “kisapäässä ei ole tilaa tulostavoitteille”.
Minun päässäni tulos on ollut aina päälimmäisenä. Olen stressannut tulosta paljon. Tästä poisoppimiseen olen  tällä kertaa varannut paljon aikaa ja onnistuin mielestäni tähän kisaan valmistautuessani hyvin. Pystyin rentoutumaan ennen kisaa eikä minun tarvinnut juosta jatkuvasti bajamajassa. En tiedä, miten automme juuttuminen kisapaikalle vievän tien jäiseen ylämäkeen vaikutti pääkopassa, mutta sitä tuskin tulen tarkoituksellisesti toistamaan jatkossa. Kiitos vaan kaikille matkailuautoamme työntäneille ja painona olleille. Aamun pieni kiire vei ajatukseni pois kisasta.PURESKELTAVAA


Saimme, kuten videolta näet, viivan alle paljon kehitystavoitteita tulevia harjoituksiamme varten.

Ohjaustekniikoiden ja kisaruutiinien harjoittelu on siitä helpoimmasta päästä, vaikka nekään eivät helppoja ole. Esimerkiksi lähtörutiinia vaihdoimme pari kuukautta sitten, kun Witzi otti lähtöasennossa aina lonkka-asennon ja täten esim. askeleet ensimmäliselle esteelle olivat usein vain tasapainon hakua. Haarojen väliin asettaminen ja lähtöpaikan valinta ovat meille merkkinä, että kohta mennään radalle. Olemme tehneet satoja toistoja ja eikä minun tarvitse stressata sitä. 

Vaikeinta on pitää pää kasassa radalla. Tulostavoitemato nousi pääkoppaani ratamme kuudennella esteellä, kun epäonnistuin kaikilla tavoilla takaaleikkauksessa. Videolla siitä tarkemmin. Löin haskat tiskiin ja sutaisin loppuradan huolimattomasti maaliin. Se jos mikä rassasi mieltäni kisan jälkeen. Jatkossa tavoitteenani on mennä kisanomaisesti  loppuun!
Tämän suhteen kehitys- ja suoritustavoitteita pitää vielä tarkentaa, jotta pääsen heti kiinni siihen, mikä oikeasti harmittaa ja palaudun nopeammin analysoimaan tapahtunutta. Samalla pääsen irti epärealistisista odotuksista, jotka nakertavat itseluottamusta epäonnistumisen hetkellä. 

HYVÄÄ


Erittäin tyytyväinen olen Witzin kisakäyttäytymiseen ja hyppyihin. Kisatilanteessa viretila oli samanlainen kuin harjoitellessammekin, joten sen suhteen ei tullut vielä yllätyksiä. Hyppytekniikkaharjoitukset ovat tehneet tehtävänsä ja Witzi on tietoisempi kropastaan.

ETEENPÄIN

Siirrymme harjoittelumoodiin. Jatkamme tässä kisassa ilmenneitä ja aiemminkin suunniteltuja juttuja kuntoon. Kisaradan ajoitusta ja kisatilanteita harjoittelemme seuraavan kerran luultavasti ensi viikonloppuna Best-In Areenalla epävirallisten kisojen merkeissä.
Onko sinulla selkeät kehitys- ja suoritustavoitteet? Ajatteletko usein tulosta ennen kisaa?

7 kommenttia

Anonyymi & #183;26.01.2012 21.49

Hei Tero

Onneksi olkoon vaikka ei putkeen (tai meni kyllä) mennyt mutta avoin tilitys on jo minusta onnistuminen. Katsoat asiaa avoimin mielin ja löydät hyvät/huonot puolet. Kaatua saa mutta tuleen ei saa jäädä makaamaan. Kysymyksiin Kisannut en ole pitkään aikaan loukkaantumisien takia + ei kisa kaveria (nyt olisi). Jostain syystä jännitän "uuden" koirani kanssa kisatilannetta ?? Näin tein kyllä edellisenkin kanssa ja kävin yksissäepiksissä ja hyvin meni (voitettiin) ja se siitä. Eli pitäisi varmaan mennä epiksiin taas ja saada luotto koiraan kuinka se toimii kisatilanteessa ja ennen kaikkea itseeni. Selkeä kehitys-ja suoritetavoite pitäisi tehdä myönnän. Tähän vielä kaipaisin lisää opastusta onhan se niin ettei päämmäärätön laiva sitä satamaa löydä.Ja kun kisasin niin ajtuksena oli ennen kaikkea hyvä meingin koiran kanssa ja vaikka hyl tuli en näyttänyt sitä koiralle (minhän sen tein).

Eeva & #183;27.01.2012 10.16

Startattiin samassa kisassa heti teidän jälkeen. Myös meille kisa oli eka ja tulosta ei tullut. Kisan tavoite oli ylittää starttikynnys, palauttaa muistiin kisakuviota pitkän tauon jälkeen ja tsekata miten nuori koira käyttäytyy kisaympäristössä. Suorituksesta jäi erinomainen fiilis, ja harjoittelulistalle tuli monta asiaa.

Tulostavoite harvemmin häiritsee ajatuksiani ennen kisaa tai radalla. Kiitos siitä kuuluu eläkkeellä oleville kisakamuilleni, jotka tempauksillaan opettivat minut pitämään kiinni juuri siitä hetkestä, eikä aikaa näin jäänyt tuloskuplien puhalteluun 🙂

Tsemppiä teille treeneihin ja kisaamiseen!

Anonyymi & #183;27.01.2012 13.00

Heippa

Täytyy rohkaista itsen myös kisaamaan. En vaan tajua mistä tämä fiilis on tullut ? Ehkä siksi kun se paineistuu hallissa ei kylläkään treeneissä mutta siellä ei ole sellaista älymölyä ? Tai sitten Purinalle lämppä esteille touhuamaan kun kisat käynnissä ja yhdistää intohimonsa siihen älymölyyn sitä ei nimittäin koiralta puutu. Vinkkejä ? Tietty ohjaajalle asenne muutos ja rohkeasti vaan sekaan.

Tero Mesiranta & #183;27.01.2012 20.02

Uusi koira = uusi tilanne. Niin tuttua 🙂
Eka kisakoirani ei koskaan pysynyt lähdössä paikallaan ja siitä viisastuneena olen tämän koiran kanssa treenannut sitä pennusta asti jokaisella ruokailukerralla ja jokaisella agitreenikerralla. Se poistaa 50% kisastressitilanteesta ja voin keskittyä kilpailuun. Tällä haen sitä, että kisatilanteen voi jakaa mielessä osiin ja treenata tietyt rutiinit, joita voi sitten tarkasti analysoida. Kisoissa voi todeta, miten kisaan esim. kisa sujuu ennen starttia ja onko siinä parannettavaa.
Hyvä meininki koiran kanssa on aina plussaa ja se ei mene koskaan hukkaan 🙂

Tero Mesiranta & #183;27.01.2012 20.12

Kiitos Eeva!
Kisakuviohin palaaminen on yksi syy, miksi olen niin innoissani. Edellinen "oma" koirani lopetti uransa v.2007 ja sen jälkeen olen kisannut perheen muilla koirilla epäsäännöllisesti.
Se hyöty aiemmasta urasta on, että voi alkaa heti kasaamaan listaa kehityskohteista ja kynnys prosessoida suoritusta kisan jälkeen paranee, kun kisailu itsessään ei vie kaikkia mehuja.

Tero Mesiranta & #183;27.01.2012 20.30

Muodostuuko kisatilanteessa mieleen jotain epämääräisia odotuksia? Niistä ei oikein saa kiinni. Kisaamisen aloittaminen on oma maailmansa.
Kisaa voi ajatella harjoitustilanteena, jossa tehdään mitä on harjoiteltu/osataan ja siitä saa viivan alle suorituksen perusteella ylös mitä pitää harjoitella. That's it. Suotta itse kisatilanteeseen kannattaa kasata ylimääräisiä paineita.

Anonyymi & #183;15.02.2012 02.09

Itsellä toinen varsinainen kisakoira aloittanut kisaamisen parin vuoden kisakoirattomuuden jälkeen. Tavoitteet olivat alkuun pysytään radalla, tehdään hyvät kontaktit ja itselle ohjaan kunnolla. Nämä ovat tuottaneet tulosta niin hyvin että mentiin 6 startilla ykkösluokka läpi. Nyt pitäisi uskaltautua kakkosiin kokeilemaan riittääkö aika.

Tavoitteet sellaisiksi että niissä voi onnistua. Esim. onko koiran motivaatio sellainen että virheitä voi korjata vai ottaa radanomaisesti loppuun yhden esteen jäädessä väliin jne.

Vastaa